[:el]Καλιφόρνια: Κρατούμενοι εργάζονται στην κατάσβεση των πυρκαγιών για 1$ την ώρα[:]

[:el]

Περίπου 2.000 εθελοντές κρατούμενοι που πληρώνονται με 1 δολάριο την ώρα είναι μέρος του συνόλου 14.000 πυροσβεστών που αγωνίζονται σε 18 μεγάλες εστίες πυρκαγιάς σε όλη την Καλιφόρνια, συμπεριλαμβανομένης της τεράστιας Medocino Complex Fire που είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας ως σήμερα.

Η εθελοντική δύναμη των κρατουμένων αντιπροσωπεύει σήμερα το 14% των πυροσβεστών που αναπτύσσονται στην Καλιφόρνια και αποτελείται από κρατούμενους που θεωρούνται περιορισμένης επικινδυνότητας.
«Οι κρατούμενοι πυροσβέστες εργάζονται σε ομάδες των 12. Η δουλειά τους είναι να δημιουργούν ζώνες πυρασφάλειας  για να σταματήσουν μια πυρκαγιά ή να αλλάξουν την κατεύθυνσή της, ενώ οι πυροσβέστες από την CalFire και άλλες υπηρεσίες αντιμετωπίζουν άμεσα τις φλόγες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Αποκατάστασης της Καλιφόρνια, Bill Sessa, στην DailyMail.

«Αυτό σημαίνει ότι οι κρατούμενοι συχνά περπατούν στην ύπαιθρο με 60 κιλά εξοπλισμό στην πλάτη τους. Σε καταστάσεις πυρκαγιάς όπως αυτές που βλέπουμε τώρα στην Καλιφόρνια, οι πυροσβέστες μας – και όλοι οι άλλοι επίσης – εργάζονται σε βάρδιες των 24 ώρών συνεχώς» δήλωσε η Sessa.

Ο Sessa δήλωσε επίσης ότι περίπου 2.000 μέλη των 3.500 πυροσβεστικών δυνάμεων κρατουμένων εργάζονται σε εστίες πυρκαγιάς από τα σύνορα του Όρεγκον προς τη νότια Καλιφόρνια.

Οποιοσδήποτε είναι καταδικασμένος για σεξουαλικά αδικήματα, εμπρησμούς ή έχει αποπειραθεί να δραπετεύσει με χρήση βίας, απαγορεύεται να εργαστεί στις πυρκαγιές. Οι κρατούμενοι υποβάλλονται σε ιατρική εξέταση και εκπαιδεύονται από την Cal Fire, σύμφωνα με το CDCR.

Το πρόγραμμα κρατουμένων πυροσβεστών της Καλιφόρνια, παρακλάδι των συνεργείων δρόμου από κρατούμενους, ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν παρουσιάστηκε έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού της προκατόχου εταιρείας της Cal Fire.

Για τις εργασίες δημιουργίας ζωνών πυροπροστασίας με φτυάρια και αλυσοπρίονα καταβάλλεται στους κρατούμενους το πόσο του 1 δολαρίου την ώρα. Με αυτό το πρόγραμμα το κράτος εξοικονομεί έως και 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Το πρόγραμμα έχει προκαλέσει διαμάχες τα τελευταία χρόνια. Το περασμένο φθινόπωρο, ο τότε υποψήφιος για κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Gayle McLaughlin, χαρακτήρισε την πρακτική αυτή ως «σκλαβιά».Οι υπερασπιστές όμως ισχυρίζονται ότι το πρόγραμμα είναι εθελοντικό και βοηθά τους κρατούμενους να αναπτύξουν πολύτιμες δεξιότητες.

 

 

Οι κρατούμενοι μαζί με τους επαγγελματίες του Cal Fire (οι οποίοι πληρώνονται τουλάχιστον 10,50 δολάρια την ώρα) αντιμετωπίζουν τις τεράστιες πυρκαγιές με δύο τρόπους και με τον ίδιο τρόπο που το Τμήμα Δασών και Πυροπροστασίας τις αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες. Κατ ‘αρχάς, ρίχνουν άμεσα νερό και επιβραδυντικό υγρό όπου μπορούν, και δεύτερον όταν δεν μπορούν να έχουν άμεση προσέγγιση, οι πυροσβέστες υποχωρούν σε μια κορυφογραμμή, σε έναν πλατύ δρόμο ή ένα ρυάκι, όπου χρησιμοποιούν μπουλντόζες για να δημιουργήσουν ζώνες πυροπροστασίας.

ΠΗΓΗ:http://www.dailymail.co.uk[:]