[:el]ΗΠΑ: Πανεθνική απεργία κρατουμένων (21 Αυγούστου-9 Σεπτεμβρίου 2018)[:]

[:el]

 

Κρατούμενοι και κρατούμενες σε φυλακές σε ολόκληρη τη χώρα ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν πανεθνική απεργία με αφορμή τις συμπλοκές μεταξύ κρατουμένων στο Lee Correctional Institution*, μια φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Νότια Καρολίνα. Οι κρατούμενοι και οι κρατούμενες απαιτούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, δυνατότητα αποκατάστασης και τέλος της σύγχρονης δουλείας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φυλακίζουν τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων στον κόσμο, τόσο σε απόλυτους όσο και σε σχετικούς όρους. Αλλά οι κρατούμενοι και οι καταργητιστές αμφισβητούν τον θεσμό της μαζικής φυλάκισης. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ένα κύμα εξεγέρσεων στις φυλακές σάρωσε τη χώρα, και αυξάνεται τόσο σε συχνότητα όσο και σε ένταση. Τον Σεπτέμβριο του 2016 πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη συντονισμένη πανεθνική απεργία κρατουμένων σε φυλακές σε όλη τη χώρα. Αυτές οι εξεγέρσεις αποδεικνύουν ξανά και ξανά ότι ο εγκλωβισμός και τα βασανιστήρια των ανθρώπων είναι πράξεις βίας στις οποίες θα αντισταθούν όσοι είναι εγκλωβισμένοι από το σύστημα.

Η αντίσταση των κρατουμένων καταδεικνύει ότι αντί οι φυλακές να επιλύουν την κρίση του καπιταλισμού, είναι οι ίδιες η κρίση.

Το δελτίο τύπου που ακολουθεί κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2018 από τους Jailhouse Lawyers Speak, και καλεί σε διαδοχικές διαμαρτυρείες διάρκειας δύο εβδομάδων που θα ξεκινήσουν στις 21 Αυγούστου και θα κρατήσουν μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου την επέτειο της εξέγερσης της φυλακής Άτικα το 1971 αλλά και της πανεθνικής απεργίας το 2016. Οι συντάκτες αυτού του Δελτίου Τύπου, οι Jailhouse Lawyers Speak, είναι μια συλλογικότητα κρατουμένων που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα παρέχοντας στους άλλους κρατούμενους την πρόσβαση σε νομική εκπαίδευση, πόρους και βοήθεια. Η πανεθνική έκκληση για δράση έχει πλέον εγκριθεί από την Οργανωτική Επιτροπή Κρατούμενων Εργαζομένων (IWOC), καθώς και από διάφορες άλλες ομάδες συνηγόρων και καταργητιστών στη χώρα.

Απρίλιος 2018 – Δελτίο Τύπου από τους Jailhouse Lawyers:

Κρατούμενοι και κρατούμενες σε φυλακές σε όλο το έθνος ανακοινώνουν την έναρξη πανεθνικής απεργίας ως απάντηση στα βίαια γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Lee Correctional Institution, μια φυλακή υψίστης ασφάλειας στη Νότια Καρολίνα. Επτά σύντροφοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια μιας ανούσιας συμπλοκής που θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν η φυλακή δεν ήταν τόσο υπερπληθής λόγω της μαζικής φυλάκισης και της έλλειψης σεβασμού για την ανθρώπινη ζωή, που είναι ενσωματωμένη στην ποινική ιδεολογία της χώρας μας. Αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες απαιτούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, δυνατότητα αποκατάστασης, μεταρρύθμιση των ποινών και τέλος της σύγχρονης δουλείας.

 

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ:

 

  • Άμεσες βελτιώσεις στις συνθήκες των φυλακών και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων ανδρών και γυναικών.
  • Άμεση λήξη της δουλείας στη φυλακή. Σε όλα τα άτομα που φυλακίζονται σε οποιονδήποτε τόπο κράτησης υπό τη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να καταβάλλεται ο μισθός που ισχύει στην πολιτεία ή την επικράτειά τους για την εργασία τους.
  • Ο νόμος για τη μεταρρύθμιση των δικαστικών διώξεων πρέπει να ανακληθεί, επιτρέποντας στους κρατούμενους να αντιμετωπίσουν τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους.
  • Ο νόμος περί αθέτησης των ποινών και ο νόμος περί μεταρρύθμισης των ποινών πρέπει να ακυρωθούν, έτσι ώστε οι κρατούμενοι να έχουν τη δυνατότητα αποκατάστασης και υφ’ όρον απόλυσης. Κανείς άνθρωπος δεν πρέπει να καταδικάζεται σε θάνατο μέσω της φυλάκισης ή να εκτίει ποινή χωρίς πιθανότητα υφ’ όρον απόλυσης.
  • Άμεσο τέλος των ρατσιστικών υπερβολικών ποινών, των υπερβολικών καταδικών και των απορρίψεων για υφ’ όρον απόλυση σε μαύρους και έγχρωμους. Να μην απορρίπτονται οι αιτήσεις για υφ’ όρον απόλυση στους μαύρους των οποίων τα θύματα ήταν λευκοί, κάτι που  αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα στις νότιες πολιτείες.
  • Άμεσο τέλος των ρατσιστικών νόμων περί στήριξης συμμοριών που στοχεύουν στους μαύρους και στους έγχρωμους.
  • Σε κανέναν κρατούμενο δεν πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση σε προγράμματα αποκατάστασης στον τόπο κράτησής του με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για βίαιο παραβάτη.
  • Οι κρατικές φυλακές πρέπει χρηματοδοτούνται, ειδικά για να προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες αποκατάστασης.
  • Οι επιχορηγήσεις Pell Grants πρέπει να επανέρθουν σε όλες τις πολιτείες και τις επικράτειες των ΗΠΑ.
  • Να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα ψήφου όλων των εγκλείστων πολιτών που εκτίουν ποινές φυλάκισης, των υποδίκων και των αποκαλούμενων “πρώην εγκληματιών”. Απαιτούμε την εκπροσώπηση. Όλες οι φωνές μετράνε.

 

Συμφωνήσαμε όλοι να προσπαθήσουμε να εξαπλωθεί η απεργία σε όλες τις φυλακές της Αμερικής! Από τις 21 Αυγούστου έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2018, κρατούμενοι και κρατούμενες στις φυλακές όλης της χώρας θα απεργούν με τους εξής τρόπους:

 

ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ: Οι κρατούμενοι θα απέχουν από τις θέσεις εργασίας τους. Κάθε τόπος κράτησης θα καθορίσει πόσο καιρό θα διαρκέσει η απεργία του. Ορισμένες από αυτές τις απεργίες μπορεί να διαμορφώνονται σε μια τοπική λίστα αιτημάτων που αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών και στη μείωση της βλάβης μέσα στη φυλακή.

SIT-INS: Σε ορισμένες φυλακές, οι κρατούμενοι και οι κρατούμενες θα συμμετέχουν σε ειρηνικές καθιστικές διαμαρτυρίας.

ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ: Κρατούμενοι και κρατούμενες θα σταματήσουν τις δαπάνες μέσα στις φυλακές.

ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΠΕΙΝΑΣ: Κρατούμενοι και κρατούμενες θα αρνούνται το φαγητό.

 

ΦΥΛΛΑΔΙΟ: https://libcom.org/files/Prison%20strike%20full%20color.pdf

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: https://libcom.org/news/south-carolina-freedom-fighters-call-national-prisoners-strike-aug-21-sept-9-2018-10062018

­­­­­­­­­­­­­­­­­­_________________________

 

* Στις 16 Απριλίου 2018, επτά κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους και ακόμα δεκαεπτά τραυματίστηκαν σε συμπλοκές συμμοριών, αλλά σύμφωνα με κρατούμενους  για τις συμπλοκές ευθύνονται οι σωφρονιστικοί  που είχαν αποφασίσει να βάλουν αντίπαλες συμμορίες στον ίδιο κοιτώνα. Το γεγονός ότι οι ταραχές συνεχίστηκαν για επτά ώρες και ότι πολλοί πέθαναν και τραυματίστηκαν – 22 οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο – αποδεικνύουν την αδιαφορία και την ευθύνη των σωφρονιστικών. 

 

 [:]