Ο πρώτος αυτόχθονας Αμερικανός που καταδικάζεται για τις διαμαρτυρίες κατά του αγωγού στη Ντακότα

Ο Μάικλ Γκίρον ή «Μικρό Φτερό», μέλος της Παράκτιας Ομάδας του Λαού των Chumash, καταδικάστηκε σε 36 μήνες φυλάκιση, αυτή την εβδομάδα. Είναι ο πρώτος που καταδικάστηκε σε μεγάλο χρόνο φυλάκισης για τον ρόλο του στις διαδηλώσεις κατά του αγωγού πετρελαίου στη Ντακότα (DAPL).

Το Μικρό Φτερό βρίσκεται ήδη εδώ και δεκαπέντε μήνες στη φυλακή – χρόνος που θα αφαιρεθεί από τη συνολική ποινή – αλλά θα παραμείνει τουλάχιστον άλλους επτά μήνες στη φυλακή. Η νομική του ομάδα ελπίζει ότι θα απελευθερωθεί μετά από επτά μήνες μέσω συμβιβασμού.

Ο Βοηθός Εισαγγελέα των ΗΠΑ David Hagler, κατηγόρησε το Μικρό Φτερό ότι ήταν ένα από τα άτομα που έβαζαν φωτιές παρεμποδίζοντασς την επιβολή του νόμου κατά τη διάρκεια των τελευταίων επιδρομών στον καταυλισμό.

Η Νομική Συλλογικότητα για την Προστασία του Νερού εξηγεί ότι πολλοί από τους κατηγορούμενους που κατηγορούνται σε σχέση με τα γεγονότα στο Standing Rock καταφεύγουν σε συμβιβασμούς, επειδή μια δίκη θα τους έφερνε αντιμέτωπους με ένα εχθρικό σώμα ενόρκων. Μια μελέτη που υπεγράφη από την Εθνική Επιτροπή Ενόρκων το περασμένο έτος, διαπίστωσε ότι το εντυπωσιακό 77% των πιθανών ενόρκων στη Morton County και το 85% στο Burleigh County είχαν ήδη αποφασίσει ότι οι κατηγορούμενοι του Standing Rock ήταν ένοχοι. Ένα αίτημα που έγινε από τους κατηγορούμενους για αλλαγή τόπου εκδίκασης απορρίφθηκε.

Δεν θα δείτε αυτή την ιστορία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αν και τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης έδωσαν κάποια κάλυψη στις διαμαρτυρίες του Αγωγού Πετρελαίου στη Ντακότα (DAPL) κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, από την ημέρα της επιδρομής στον καταυλισμό πριν από 15 μήνες, έχουν σιωπήσει, παρά το γεγονός ότι επτά αυτόχθονες Αμερικανοί κατηγορήθηκαν για κακουργήματα και εκατοντάδες άλλοι για μικρότερες κατηγορίες.

Μεταξύ των κατηγορούμενων, ο Red Fawn Fallis και ο Michael “Rattler” Markus κατέληξαν σε συμβιβασμό και αναμένουν την ποινή τους, και δύο άλλοι, ο Dion Ortiz και ο James “Angry Bird” White, προετοιμάζονται για δίκη. Το κράτος της Βόρειας Ντακότα έχει ασκήσει δίωξη για 835 κρατικές ποινικές υποθέσεις που σχετίζονται με τις διαδηλώσεις DAPL, εκ των οποίων οι 325 έχουν απορριφθεί ή αθωωθεί στη δίκη και οι 235 είναι σε εξέλιξη.

Οι κατηγορίες για κακούργημα κατά των επτά αυτοχθόνων Αμερικανών προέρχονται από την αντίσταση στην επιδρομή της επιβολής του νόμου στον καταυλισμό προστασίας των υδάτων στις 27 Οκτωβρίου 2016.

Ο αγώνας κατά του Αγωγού DAPL συνεχίζεται εδώ και τρία χρόνια. Ο αγωγός, ο οποίος κοστίζει σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια και μεταφέρει πετρέλαιο σε απόσταση 1.200 μιλίων, έχει ήδη διαρρεύσει αρκετές φορές. Ο αγώνας των προστατών των υδάτων και του λαού των Standing Rock Sioux άνοιξε το δρόμο για διαμαρτυρίες κατά των πετρελαιαγωγών σε όλη τη χώρα – και στον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, οι Standing Rock Sioux έχουν ασκήσει αγωγή εναντίον του Σώματος των Μηχανικών του Στρατού για την έγκριση της κατασκευής του αγωγού, ο οποίος παραβιάζει τους Νόμους περί Καθαρών Υδάτων, Ποταμών και Λιμένων και τον Εθνικό Νόμο Περιβαλλοντικής Πολιτικής.

ΠΗΓΗ: www.nationofchange.org/2018/06/13