Αποφυλακίστηκε ο γηραιότερος κρατούμενος των ΗΠΑ

του Τάσου Θεοφίλου

Αποφυλακίστηκε στις 23 Ιουνίου 2017, σε ηλικία 100 ετών, ο γηραιότερος κρατούμενος των ΗΠΑ. Πρόκειται για τον ιταλοαμερικάνο Τζον Φρανζίς, γνωστό και ως Σόνι.

Ο Σόνι είχε εκτίσει την πρώτη -12ετή- ποινή του το 1967 για ληστεία τράπεζας, ενώ κατά διαστήματα μετά την πρώτη του αποφυλάκιση (και ειδικότερα το 1986, το 1991, το 2000 και το 2008) επέστρεφε για μικρά σωφρονιστικά διαλείμματα είτε επειδή παραβίαζε τους όρους αναστολής του είτε επειδή θεωρούνταν ύποπτος για διάφορες, καθόλου ευγενείς, δραστηριότητες του επιχειρηματικού κλάδου που υπηρετεί.

Ο Τζον Φρανζίς είναι ηγετικό στέλεχος της γνωστής οικογενείας Κολόμπο. Μιας εκ των πέντε οργανώσεων που ελέγχουν την παραβατική οικονομία της Νέας Υόρκης και δραστηριοποιείται κυρίως στο εμπόριο (σωματεμπορία, εμπόριο ναρκωτικών) και στην παροχή υπηρεσιών (συμβόλαια θανάτου, εκβιασμούς και τέτοια).

Το 2002 θα γίνει συμπαραγωγός της ταινίας This Thing of Ours, η οποία αναφέρεται στη Μαφία, προωθώντας -χωρίς τη στήριξη της επίσημης πολιτείας αλλά μόνο με τις δυνάμεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας- την κοινωνική νομιμοποίηση του γκανγκστερικού καπιταλισμού μέσω της ποπ κουλτούρας.

Τον Γενάρη του 2010 θα φυλακιστεί για τελευταία φορά σε ηλικία 93 ετών για υποθέσεις εκβιασμών σε στριπτιζάδικα και θα εκτίσει ποινή 7 χρόνων, κερδίζοντας τον τίτλο του πιο ηλικιωμένου κρατούμενου στις ΗΠΑ.

Θα αποφυλακιστεί για τελευταία -μέχρι στιγμής- φορά στις 23 Ιουνίου 2017 από το Ομοσπονδιακό Νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν φρουρούμενος, ενώ η οικογένεια του δηλώνει χαρούμενη που τον έχει πάλι κοντά της. Ο ίδιος επιθυμεί να μείνει στο σπίτι της κόρης του στο Μπρούκλιν, όπου πιθανό να αρχίσει να καταστρώνει καινούρια σχέδια για το μέλλον.

Με κομμένη την ανάσα η κοινή γνώμη αναμένει τους εγκληματολόγους να εκφράσουν τον προβληματισμό τους σχετικά με το εάν τελικά η φυλακή σωφρονίζει ή είναι απλά ο τρόπος που οργανώνεται η παραβατική οικονομία και ο τόπος που ξεπλένεται το μαύρο κεφάλαιο.